Систем за координација во планирањето, спроведувањето, мониторингот и евалуацијата на политиката за рамномерен регионален развој
Биоактив-антиоксидант
ПРОЕКТ ДЕТАЛИ
овој проект има две цели: првата цел е производство на лековито вино со контролирана и прекината ферментација, што овозможува процент на алкохол под 5% (доволна количина на алкохол за целосна мацерација на сите природни антиоксиданси присутни во овошјето, како што се антоцијани, проантоцијани , кондензирани танини и други полимерни полифеноли) и финалниот производ ќе биде лековито вино кое може да се користи како алтернативна терапија во поголеми количини. Втората цел на овој проект ќе биде воспоставување на нова технологија за производство на лековити оцети со нова спонтана ферментација (без додавање на ферментативни квасци) од аронија, калинки, капини, капини и боровинки (бидејќи природните антиоксиданти претставени во ова овошје се многу стабилни и формирани стабилни полимери со ниска pH вредност).
Времетраење проект:
Почетен датум:
15.12.2023
Краен датум:
Датум завршување:
14.04.2025
Вид проект:
Технологија-развој на нов производ
Институција:
ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА / ФИТР
Општина:
Гази Баба
Буџетска програма:
АДМИНИСТРАЦИЈА